John Florescu a acceptat provocarea lansată de Adrian Artene și a venit la podcastul ALTCEVA, unde a adus o mulțime de subiecte interesante. Celebrul producător TV american a atins, printre alte teme, și secretele Revoluției din decembrie 1989. Cu acest prilej, a spus care a fost implicarea lui Mihail Gorbaciov în îndepărtarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere.
Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din anul 1985 până în 1991. Ultimul lider comunist, căruia i se datorează încetarea Războiului Rece, a primit premiul Nobel pentru pace în anul 1990. Cu doar un an înainte de victoria sa răsunătoare, care l-a păstrat în istorie, se pare că a făcut tot posibilul să-l îndepărteze din funcție pe Nicolae Ceaușescu.
„Gorbaciov a fost impresionant și l-am întrebat despre Ceaușescu. El mi-a mărturisit că a facilitat îndepărtarea lui și asta este interesant pentru că noi am examinat aceleași activități și mi se pare că a fost multă activitate deja cu un an de dinainte de plecarea lui Ceaușescu. Au fost multe discuții și multă activitate între putere, care nu au fost necesare nici pentru Ceaușescu, nici pentru obiectivul lor”, a spus John Florescu în podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene.
(CITEȘTE ȘI: Celebrul producător TV american de origine română, John Florescu, este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene)
În cadrul discuției cu Adrian Artene, John Florescu a precizat faptul că americanii au o părere bună despre români, 3 personaje fiind cele mai proeminente în percepția lor despre cultura noastră. Nadia Comăneci, gimnasta de 10 care a scris istorie, Ilie Năstase, celebrul tenismen, dar și Nicolae Ceaușescu au rămas imprimați în viziunea lor. Bineînțeles, și Dracula intră în același calcul, grație lui Bram Stoker.
Relațiile fostului lider comunist cu Statele Unite sunt privite ca o parte necesară a istoriei de la vremea aceea. Chiar dacă viziunea comunistă a lui Ceaușescu era antagonică cu idealul americanilor de a conduce, fostul președinte al României a ajutat SUA dintr-o postură de mediator, mai ales cu Vietnam și China.
„Americanii sunt interesați de România pentru că Nadia (Comăneci) a fost foarte cunoscută în Statele Unite, și Ilie Năstase a fost foarte cunoscut și apreciat în America. Americanii nu știu exact ce s-a întâmplat cu România, dar au un fel de emoție pozitivă despre România pentru că a fost aproape de Statele Unite și în perioada lui Nicolae Ceaușescu. Timp de mulți ani, a fost o relație pozitivă. Și în perioada comunistă, evident, Ceaușescu a fost în state și a ajutat Statele Unite în problemele cu Vietnam și cu China”, spune John Florescu.